|  Aanmelden lid 

Over ons

Over Fulco's Regionaal Mannenkoor

Een muzikale transitie

Het is lastig een koor als Fulco’s Regionaal Mannenkoor in de grote grabbelton van mannenkoren te stoppen. Gelukkig gaat het beeld van mannen in driedelig grijs of zwart, sigaar tussen de vingers en een borrel voor de neus al langere tijd niet meer op. Maar sinds onze oprichting in 1989 is gebleken dat we beschikken over een dirigent en leden die een grote mate van creativiteit hebben getoond en nog steeds tonen.

Dit heeft inmiddels geleid tot een aantal mooie concerten en samenwerkingen.
Een overzicht hiervan:

2000
Officiële opening van het Fulcotheater met een uitvoering ter ere van ons 10-jarig bestaan, dat wij speciaal voor deze gelegenheid een jaartje hadden uitgesteld.

2001
Uitvoering Messa da Requiem van Verdi in IJsselstein en Hilversum, Hier is op een plezierige manier samengewerkt met de COV Hilversum en het Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO). Voorwaar geen makkelijk werk van de bekende Italiaan, maar het werd een groot succes met uitverkochte concerten.

2004
Wederom is samengewerkt met het HPhO en is in de Basiliek van IJsselstein het eerste deel van ons 15-jarig bestaan gevierd met een groots operaprogramma. Het orkest heeft uiteraard ook zelf de nodige muziek mogen spelen onder leiding van Iman Soeteman.

2005
Theaterproductie “Vlucht door de Wereldculturen” in mei 2015 als het tweede deel van ons jubileum. Hiervoor waren diverse zang- en dansgroep uit IJsselstein en omstreken gevraagd mee te doen. Hier hebben we ook een speciaal voor ons door Anton Kropivšek gecomponeerde lied “Moeder Aarde” in (wereld)première gebracht. Heel bijzonder was ook dat toenmalig koningin Beatrix daags daarvoor een bezoek aan IJsselstein bracht en we een sneakpreview van dit lied hebben mogen laten horen op de Overtoom.

2007
Uitvoering Requiem van Mozart in de Basiliek van IJsselstein en Philharmonie te Haarlem. Voor de derde keer een prettige samenwerking met het HPhO. Speciaal hiervoor werd ook een projectkoor gevormd, bestaande uit sopranen en alten.

2008

Tijdens de kunstmanifestatie Kunstvormen in IJsselstein hebben we het Fulcotheater bijna letterlijk plat gespeeld met de pret-rockband Ramp-Zalig. Naast liederen van Schubert en Mozart, begeleid door de rockers, zong het koor rocknummers van de band zelf.

2009
“Italië aan de Hollandsche IJssel” op het water bij jachthaven Marnemoende, even buiten IJsselstein. Hiervoor was een groot podium op pontons de in de jachthaven neergelegd met een zeker gevoel als het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Om dit aan te kleden werd op het terrein van de jachthaven een Italiaanse markt georganiseerd en werden de solisten en dirigent Michel de Valk in een heuse Venetiaanse gondel naar het podium gevaren.

2011
Golden Musical Moments in het Fulcotheater. Bekende stukken uit musicals als Porgy and Bess, West Side Story en The Sound of Music werden in het eerste deel door het koor en enkele solisten gezongen. Het tweede deel van de show was geheel ingericht als het decor van Les Misérables. Het werd heel goed ontvangen door het dolenthousiaste publiek.

2012
Het geboortejaar van Fulco’s Vocaal Festival. Uitgegroeid van bijprogramma van een concours voor mannenkoren tot een korenfestival dat inmiddels landelijke bekendheid geniet.

2013
Het FRM dompelt zich in de voor het koor onbekende wereld van de operette. Familiebanden tussen het FRM en het Volendams Vocaal Ensemble hebben geleid tot een prettige samenwerking. Zowel in IJsselstein als in Volendam werden liederen van Léhar, Strauss en andere componisten ten gehore gebracht.

2014
De Krönungsmesse van Mozart staat op het programma ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan. Wederom is een projectkoor van sopranen en alten gevormd en wordt het koor begeleid door de musici van het Erasmus Consort.

2016
Michel de Valk 25 jaar dirigent. Een theatervoorstelling in Fulcotheater, samengesteld door Michel, met een overzicht van muziek die we in de afgelopen jaren zongen. Het tweede deel stond in het teken van lichtere muziek, werd het kostuum ingewisseld voor jeans en zong het koor alles, met hulp van een ingenieuze “boventiteling” uit het hoofd.

2017
De kerst werd in het Fulcotheater ingeluid met de uitvoering van A Christmas Carol in Concert. De samenwerking werd gekozen met de IJsselsteinse theatergroep Kwibus. Tijdens deze voorstelling werd het verhaal van Charles Dickens gespeeld en bracht het koor liederen ten gehore die aansloten op de scènes.

2019
Het 30-jarig jubileum wordt gevierd met een kerstconcert in een stampvolle Basiliek van IJsselstein. Medewerking werd verleend door de bekende bariton Marco Bakker, sopraan Linda Vink en het koperblazersensemble High Moor Brass.

Niet onvermeld mogen ook onze buitenlandse reizen blijven. Zo reisden we in 2005 af naar het Duitse Arnstadt, waar Bach ooit als organist heeft gewerkt en we op de zondag de mis in de kathedraal van Erfurt hebben mogen zingen.

In 2010 reisden we af naar Salzburg, waar we de sporen van Mozart hebben gevolgd en in de prachtige Dom tijdens de mis op de zondagmorgen hebben mogen zingen.
Gent volgde in 2017. In de St. Michielskerk is een middagconcert met mannenkoor De Minnezangers uit Zele en die avond hebben we de mis in dezelfde kerk opgeluisterd.. Hoogtepunten waren een bezoek aan brouwerij Huyghe in Melle, bekend van bieren met de lugubere namen als Delirium Tremens en La Guillotine,  en een boottocht over de Lieve en de Leie. “Klokke Roeland” klonk van onder de St. Michielsbrug tot ver over de stad.

In 2019 nam het FRM deel aan een internationaal mannenkoren festival in het Duitse Limburg an der Lahn. Deze reis was onderdeel van de viering van het 30-jarig bestaan van het koor. Op dit korenfestival sleepte het koor een welverdiende en zeker niet onverdienstelijke derde prijs in de wacht.

Zoals al genoemd is in 2012 Fulco’s Vocaal Festival voor de eerste keer georganiseerd. Het koor organiseerde een concours voor mannenkoren, maar vond het een beetje jammer dat de deelnemende koren soms van ver kwamen en na 20 minuten presteren op topniveau klaar zouden zijn en eigenlijk weer huiswaarts konden keren. Zodoende werd de mogelijkheid geboden om op diverse locaties in de IJsselsteinse binnenstad een concert van ongeveer een half uur te geven. Dit sloeg aan bij zowel de deelnemende koren als ook het publiek. Het gevolg hiervan was dat een commissie werd gevormd om het jaar daarna een tweede festival te organiseren, maar nu met de bedoeling een zo breed mogelijk scala aan koren naar IJsselstein te trekken. Popkoren meldden zich aan, maar ook opera- en oratoriumkoren, zeemans- en smartlappenkoren wilden graag naar IJsselstein komen.

Inmiddels is de naamsbekendheid van het festival verspreid over heel Nederland en is het uitgegroeid tot een groot festival waar zo’n 60 koren aan deelnemen, verspreid over 10 locaties in IJsselstein. Voor meer informatie omtrent het festival kunt u naar de site van het festival gaan met de knop die u in de menubalk aantreft.

Momenteel, we schrijven 2020, staan we aan de vooravond van wat wordt genoemd “een muzikale transitie”. Een veelgehoord geluid in de korenwereld, met name die van de mannenkoren, is dat niet wordt meegegaan met de tijd. Vaak worden muziekwerken uit opera’s op het programma gezet met als reden dat dat zo heerlijk klinkt en lekker zingt. Niets in minder waar, want juist met deze muziek kunnen mannenkoren zich laten gelden. Maar, ook in de 20e eeuw zijn componisten aan het werk geweest die zeker hun sporen hebben achtergelaten. Het zou dus mogelijk moeten zijn om als mannenkoor mee te gaan met de tijd, zonder door te slaan naar een koor dat zich beter popkoor mag noemen.

Fulco’s Regionaal Mannenkoor zal zich altijd blijven inzetten om de mannenkoor muziek te promoten, maar is zich er ook van bewust dat de tijden veranderen. Niet alleen vanuit het publiek komen soms signalen, maar ook vanuit de koorgelederen worden voorstellen gedaan om eens buiten het pad van Verdi, Schubert en Mendelssohn te treden.
Genoemd kan worden muziek van Leonard Cohen, Paul McCartney, Elvis Presley, Charles Aznavour, maar ook muziek van Ivo de Wijs en Willem Wilmink.

In de komende tijd zullen plannen worden gemaakt die deze transitie zullen inzetten. Een mooi doel is een kerstconcert te geven in december 2021 samen met een bigband. Maar, de oude componisten zullen we daarbij echt niet voor altijd in de archieven laten verdwijnen onder een dikke laag stof.

Fulco’s Regionaal Mannenkoor, geboren uit een idee van een groepje klaverjassers, is een koor dat zich mag typeren als een tikje eigenwijs, doet alles op zijn eigen wijs en zal daarmee altijd proberen zijn nek uit te steken.


Mannen gezocht

Mannen gezocht

Wil je meezingen in ons mannenkoor? Wij zijn op zoek naar nieuwe leden vanaf 20 jaar. Loop een keer binnen op donderdagavond om te kijken én te luisteren.

Steun het koor

Trots op onze sponsors