|  Aanmelden lid 

Evenementen

A Christmas Carol (16-12-2017)

A Christmas Carol (16-12-2017)

Een uitverkocht huis in hogere kerstsferen

Het Fulcotheater in IJsselstein was zaterdag 16 december 2017 al helemaal in kerstsferen gehuld. Tweemaal stond Fulco’s Regionaal Mannenkoor in een uitverkocht huis om samen met Kwibus het bekende verhaal van Charles Dickens uit te voeren.

Het idee om A Christmas Carol uit te voeren was eigenlijk al een jaar eerder ontstaan. Wij wilden toen met het verhaal over de oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt, deelnemen aan de Kerstavond van mevrouw Sprokkelhorst. Maar omdat het natuurlijk veel leuker is om er één grote voorstelling, in plaats van drie geknipte, van te maken, is ervoor gekozen om het een jaartje uit te stellen. En dat heeft geleid tot een heel goede samenwerking met Theatergroep Kwibus. Michel de Valk, onze dirigent, ontwikkelde het concept en samen met Piet de Bruin en regisseur Piet van Dieren van Kwibus werd dit tot een mooie theatervoorstelling gesmeed.

De try-out op 14 december in De Nieuwe Doelen in Gorinchem gaf ons al een heel goed gevoel over de uitvoeringen op onze thuisbasis in IJsselstein. Met een goed gevoel verzamelden we ons vroeg in de middag en waren we klaar voor de matineevoorstelling, de echte première. En hoe mooi is het dan dat we ook de middag nog hebben kunnen uitverkopen? Tweemaal een vol Fulcotheater dus, want de avond was al vroeg uitverkocht.

Toen de doeken zich langzaam openden werd het publiek verrast door een sfeervol decor waar de familie Cratchit al aan het kerstdiner zat. Met enkele woorden van Bob gingen we allemaal terug in de tijd om het verhaal van Ebenezer Scrooge en de drie geesten te aanschouwen en natuurlijk de mannen van het FRM te horen die met mooie liederen de scènes kracht bijzetten of van muzikaal commentaar wisten te voorzien.
Kwibus had voor de geest van Jacob Marley, de reeds overleden zakenpartner van Ebenezer Scrooge, en de drie tijdgeesten fantastische poppen gemaakt die ieder met een eigen karakter de gierige vrek probeerden te doen inzien dat er echt veel meer in het leven is dan geld en mensen uitknijpen. De tijdgeest van het verleden nam hem mee naar zijn jeugd, waar hij als eenzame jongen op kostschool bleef, terwijl zijn klasgenootjes thuis het kerstfeest vierden. Maar ook waar hij werd geconfronteerd met zijn grote liefde die de verloving verbrak vanwege de liefde voor geld die Ebenezer groter vond, maar waarvoor hij zeker een reden bleek te hebben.

Vervolgens nam de tijdgeest van het heden hem mee naar zijn eigen kantoor, waar Ebenezer bezoek krijgt van dames die komen collecteren voor de armen, maar waar hij niets van moet hebben. Tevens laat de geest hem de familie Cratchit zien die, ondanks alle armoede, toch probeert het kerstfeest zo gezellig mogelijk te maken. De fragiele gezondheid van Tiny Tim geeft echter grote zorgen in het gezin.

Tot slot laat de tijdgeest van de toekomst zien wat er zal gebeuren als Ebenezer niet verandert. Er zal worden gerouwd om Tiny Tim en Ebenezer vindt zelfs zijn eigen grafsteen in een stil hoekje op een winderige begraafplaats, mits hij niet verandert. En natuurlijk zal het geen vrolijke kerst zijn als het wonder uiteindelijk geschied en Ebenezer, fantastisch gespeeld door Ad Elberste, inziet dat alleen hij het lot van velen, maar dat van Tiny Tim in het bijzonder kan veranderen.

Met deze mooie kerstgedachte eindigde de voorstelling met het alom bekende I’m Dreaming of a White Christmas, meegezongen door het publiek dat grote waardering liet zien met een staande ovatie en een daverend applaus. Na afloop van de avondvoorstelling kon uiteindelijk in de foyer het glas worden geheven op het mooie succes van de voorstelling.

De samenwerking van het koor met Theatergroep Kwibus was erg plezierig. Regisseur Piet van Dieren en onze dirigent Michel de Valk wisten het toneelspel en de koorzang op een mooie en vloeiende manier samen te voegen, terwijl onze vaste begeleidster Marjan Fey met haar mooie pianospel fascinerende bruggen wist te bouwen tussen de liederen en de scènes. Kortom, het is een samenwerking om met een goed gevoel op terug te kijken en wie weet wat de toekomst nog zal brengen. 


Mannen gezocht

Mannen gezocht

Wil je meezingen in ons mannenkoor? Wij zijn op zoek naar nieuwe leden vanaf 20 jaar. Loop een keer binnen op donderdagavond om te kijken én te luisteren.

Steun het koor

Trots op onze sponsors