|  Aanmelden lid 

Evenementen

Fulco’s Vocaal Festival 7 (26-05-2018)

Fulco’s Vocaal Festival 7 (26-05-2018)

Festival wederom een enorm succes


De 6e editie van het Fulco’s Vocaal Festival is wederom een groot succes geworden. 55 koren met ruim 1800 leden hebben op 10 locaties in het centrum van IJsselstein vol enthousiasme gezongen.

De opening op de Overtoom, voor de deur van het Fulcotheater, werd om 10:30 uur verzorgd door Fulco’s Regionaal Mannenkoor en De Lekzangers uit Nieuwegein. Intussen waren al regelmatig touringcars gesignaleerd die leden van diverse koren uit alle windstreken van Nederland afleverden. Koren uit Drenthe en Zeeland, Brabant en Noord-Holland waren soms al vroeg onderweg om hun zangkunsten aan de vele belangstellenden te vertonen. Onder een stralende zon en met tropische temperaturen was IJsselstein een levendige samenkomst van zangers en zangeressen, maar vooral van een heel gezellig publiek dat massaal op het geluid van de koren af kwam. Dat resulteerde in volle terrassen en mensen die spontaal uit hun stoel sprongen en een dansje maakten op de muziek van de diverse smartlap- en zeemanskoren.

Voor iedereen was er wel een koor te vinden die hun speciale aandacht trok. Maar niet alleen het publiek was enthousiast. De 1800 koorleden lieten aan iedereen blijken dat zingen echt heel leuk is. Sommige koren waren daarnaast ook zeer opvallend uitgedost en trokken alleen daarom al de aandacht. Sommige van de dirigenten konden het niet nalaten hun koor een extra stimulans te geven door zelf vol overgave mee te gaan in de muziek. Of het nu ging om gezellige Nederlandse meezingers of de rauwe klanken van Rock ’n Roll.
Ook dit jaar zijn de mannen an de organisatie van het festival  er weer glansrijk in geslaagd een leuk en helder schema op te stellen. Want, waar laat je 55 koren in een paar uur, liefst tweemaal een optreden verzorgen?

Uiteraard openden de Basiliek en de St. Nicolaaskerk hun deuren om koren een mooi podium te bieden. Vooral voor de grotere koren met een doorgaans klassiek repertoire. Het grote podium op de Overtoom was, zoals gebruikelijk, het centrale punt waar de meeste koren zich verzamelden en waar ook het Fulcotheater zich bevindt. De theaterzaal was regelmatig goed bezocht. Zeemanskoren, popkoren en een heus hardrock-mannenkoor, namelijk het Metallikoor, gaven er leuke optredens.

De locatie in het Oude Stadhuis op de Plaats werd met name door kamerkoren en de kleinere “algemene” koren gebruikt. De klanken verspreidden zich met een zwoel briesje over het grote terras op de plaats, waar men dus met het glas in de hand kon genieten van de koren. Nieuw was de locatie in het Restaurant Stafili, waar een klein podium beschikbaar was. Dat was dus genieten van zang en een lekker drankje al dan niet met een hapje. Op de Benschopperstraat was daarnaast een vrijplaats ingericht waar koren, dis toevallig voorbij liepen, even een paar liederen konden zingen. ’s Middag werd daar zeker veel gebruik van gemaakt en “reserveerden” sommige koren de plaats voor een optreden. Dat dit zorgde voor de nodige gezelligheid mag dus zondermeer worden aangenomen. Het FRM had natuurlijk ook een bijdrage aan het festival en trad ’s morgens op in de St. Nicolaaskerk. Hier werd een mooie aftrap gegeven voor de dag. Het publiek, dat ook hier de banken goed vulde, luisterde zeer aandachtig. De IJsselsteinse primeur van het lied “The Awakening” verraste het publiek blijkbaar zo, dat het werkelijk muisstil werd. Niet in de laatste plaats door de prachtige en spannende pianobegeleiding, Zoals zo vaak wordt dit toch wel als een compliment beschouwd. Je hebt dan iets bijzonders laten horen. Gelukkig bleef het na de laatste klanken niet stil en volgende een luid applaus. Later in de middag werd dit nog eens overgedaan in een minstens zo goed gevulde Basiliek.

Zoals elk jaar wordt het festival op de Overtoom met een grootse slotmanifestatie afgesloten. De nog aanwezige koren en het publiek verzamelen zich hier voor een klein feestje. Ook voor deze afsluiting was een medley samengesteld die met alle aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.

 
Foto’s gemaakt door Herbert Ziher.

Mannen gezocht

Mannen gezocht

Wil je meezingen in ons mannenkoor? Wij zijn op zoek naar nieuwe leden vanaf 20 jaar. Loop een keer binnen op donderdagavond om te kijken én te luisteren.

Steun het koor

Trots op onze sponsors